Landstede Groep

Burgemeester Snijder geeft gastles over respect op Agnieten College Wezep

09-11-2018

'Schrijf drie woorden op die belangrijk zijn om in de klas respectvol met elkaar om te gaan.' Aan het woord is waarnemend burgemeester Janneke Snijder-Hazelhoff van de gemeente Oldebroek. Ze geeft op donderdag 8 november, in deze landelijke Week van het Respect, een gastles op het Agnieten College Wezep aan twintig eerstejaars havo/vwo-leerlingen. De kinderen discussiëren enthousiast mee over het onderwerp.

Burgemeester Snijder heeft haar ambtsketen meegebracht. ‘Een ambtsketen dwingt respect af, net als een uniform’, stelt ze. ‘Tegenwoordig lijkt het of mensen zich er steeds minder van aantrekken. Zoals laatst in Eindhoven waar twee agenten in elkaar werden geslagen. Wat vinden jullie daarvan?’ De kinderen vonden het best erg. Burgemeester Snijder verplaatst het onderwerp naar de school en de klas zelf. ‘Hoe is het hier, hebben jullie respect voor elkaar? Of pesten jullie elkaar wel eens op school of op social media?’ De leerlingen denken na. ‘Op social media wordt sneller gepest dan rechtstreeks, omdat je het dan zo kunt wissen’, zeggen ze. Maar het gebeurt niet veel. ‘Wij hebben een fijne klas, waar iedereen elkaar in z’n waarde laat.’ In groepjes bedenken ze waar je aan moeten denken als je het over respect hebt. ‘Iemand in zijn waarde laten is belangrijk’, vindt een leerling. ‘Elkaar serieus nemen, vertrouwen, naar elkaar luisteren, van elkaars spullen afblijven en niet cyberpesten’, vullen anderen aan. De gastles vliegt om.

Leerzaam
‘Ik vond het een leerzame, prettige les’, zegt leerling Jelle. ‘Soms moest ik terugdenken aan periodes op mijn basisschool toen ik niet met respect werd behandeld. Als ik eraan terugdenk word ik wel verdrietig, ik ben blij dat het nu veel beter is. Hier gaat men wat volwassener en respectvoller met elkaar om. Ik denk dat het een goede middag was.’ Ook Stefan vond het interessant. ‘Je weet wel dat je met respect met elkaar om moet gaan, maar hierdoor word je er weer aan herinnerd en weet je het nog beter. Het is een aardige burgemeester en ik vond het een leuke les.’

Belangrijk thema
Burgemeester Janneke Snijder vond het een bijzondere ervaring. ‘Het was leuk! De kinderen dachten en discussieerden echt mee, dat vond ik heel mooi. We proberen als gemeente op deze manier extra aandacht aan het thema respect te geven. Het is belangrijk. Op school, op social media, en in de gehele samenleving, waar het momenteel echt een punt van aandacht is, gezien de manier waarop men tegenwoordig omgaat met politie en bijvoorbeeld ambulancepersoneel.’ Locatieleider van het Agnieten College Ard de Graaf maakt graag ruimte voor dergelijke initiatieven. ‘Het thema sluit mooi aan op de manier waarop we hier op school met elkaar omgaan. We staan middenin de maatschappij en dat betekent dat ook hier op het gebied van pesten en cyberpesten wel eens wat gebeurt. Maar doordat we een persoonlijke school zijn, met een persoonlijk mentoraat, kunnen we er heel snel op inspelen. Als je het hebt over hoe je met elkaar omgaat en elkaar in de waarde laat, is respect heel belangrijk. En het is bijzonder leuk dat de burgemeester er dan een gastles over geeft.’

De Week van Respect
In de Week van Respect 2018 worden in het hele land gastlessen, themaweken, Respectwedstrijden, dialoogtafels, en nog vele andere activiteiten georganiseerd. De Week van Respect wordt georganiseerd door de Respect Education Foundation (REF). REF is opgericht om een structurele bijdrage te leveren aan een tolerante en inclusieve maatschappij. Daarvoor ontwikkelt REF lesprogramma’s, organiseert activiteiten en begeleid organisaties om het thema ‘Respect’ concreet te maken en te activeren.

Meer informatie over de Week van Respect is te vinden op www.weekvanrespect.nl.

 

Contact

Ons telefoonnummer: 088 8507570
Ons e-mailadres: wezep@agnietencollege.nl

Ons bezoekadres:
Agnieten College Wezep
Noordsingel 70
8091 WD Wezep

Postadres:
Postbus 41
8090 AA Wezep

Klik hier voor de routebeschrijving

Stel je vraag